Blue Monday: Overleef de zwaarste dag van het jaar

Journal jezelf uit je Blue Monday dip

In de diepste krochten van januari, wanneer de wereld gehuld is in een eindeloze grijze sluier, doemt er een dag op met een sinistere reputatie: Blue Monday.

Een dag waarop het gewicht van de wereld op onze schouders drukt en de vlam van hoop zwakjes flikkert. Maar wat als ik je vertel dat er binnenin de pagina’s van je trouwe bullet journal een geheim wapen ligt, een baken van licht om je door de duisternis van Blue Monday te loodsen?

Omarm positiviteit

 1. De Kracht van Positieve Affirmaties:
  • Begin je Blue Monday-reis door een pagina te wijden aan positieve affirmaties die bij je resoneren. Deze affirmaties kunnen eenvoudige maar krachtige statements zijn die je herinneren aan je sterke kanten, veerkracht en inherente waarde.
  • Schrijf deze affirmaties in dikke, kleurrijke letters of versier de pagina met inspirerende afbeeldingen en citaten. De visuele impact zal helpen om de boodschappen te versterken en ze beter te laten beklijven.
  • Herhaal je affirmaties dagelijks, vooral op Blue Monday. Zeg ze hardop, schrijf ze in je dagboek of houd ze gewoon in gedachten. Na verloop van tijd zullen deze affirmaties je denkwijze veranderen en een positievere kijk op het leven cultiveren.
 2. Visualiseer Je Gelukkige Plek:
  • Creëer een visuele voorstelling van een serene en vreugdevolle omgeving die je troost en vrede brengt. Dit kan een strand zijn, een bos, een gezellig café of eender welke plaats die positieve emoties oproept.
  • Teken, schilder of maak een collage van dit beeld in je bullet journal. Je kunt ook plaatjes of citaten verzamelen en plakken die je aan je gelukkige plek herinneren.
  • Wanneer je je overweldigd of somber voelt, neem dan even de tijd om naar deze pagina te kijken en laat de positieve beelden je overspoelen. Visualisatie is een krachtig hulpmiddel dat je stemming kan veranderen en ontspanning kan bevorderen.

Koester dankbaarheid

 1. Maak een Dankbaarheidslogboek/gratitude journal:
  • Dankbaarheid is een krachtig tegengif voor negativiteit. Begin een dankbaarheidslogboek in je bullet journal en maak er een dagelijkse gewoonte van om dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, groot en klein.
  • Het kan iets eenvoudigs zijn als een warme kop koffie, een ondersteunende vriend, of de schoonheid van de natuur. De daad van dankbaarheid uiten verlegt je focus van wat er ontbreekt naar wat er overvloedig aanwezig is in je leven.
  • Na verloop van tijd zul je een positieve verschuiving opmerken in je perspectief en een grotere waardering voor de goede dingen in je leven, zelfs op Blue Monday.
 2. Deel Je Waardering:
  • Neem de dankbaarheidspraktijk een stap verder door je waardering uit te drukken naar degenen die je leven verrijken. Schrijf oprechte bedankbriefjes naar vrienden, familieleden, collega’s of iedereen die een positieve impact heeft op je welzijn.
  • Deel je dankbaarheid niet alleen op Blue Monday, maar gedurende het hele jaar. Eenvoudige daden van vriendelijkheid en waardering kunnen een wereld van verschil maken voor iemands dag en je eigen gevoel van verbondenheid en gemeenschap versterken.

Ontketen creativiteit

 1. Creatief Journaling:
  • Creativiteit is een krachtige uitlaatklep om emoties te uiten en welzijn te bevorderen. Reserveer een gedeelte van je bullet journal voor creatief journaling. Teken, doodle, schilder of schrijf poëzie of korte verhalen.
  • Maak je geen zorgen over het creëren van meesterwerken; het doel is om je fantasie de vrije loop te laten en je emoties expressie te geven op papier.
  • Creatief journaling kan een therapeutische ervaring zijn, die je helpt om moeilijke emoties te verwerken, stress te verminderen en een frisse kijk te krijgen op je uitdagingen.
 2. Voeg Kleurrijke Accenten Toe:
  • Kleur heeft een diepgaande impact op onze stemming. Transformeer je bullet journal in een canvas van levendige tinten. Gebruik kleurrijke pennen, markeerstiften of washitape om kleurrijke accenten toe te voegen aan je pagina’s.
  • Kies kleuren die bij je resoneren en je een opgewekt gevoel geven. Studies hebben aangetoond dat jezelf omringen met vrolijke kleuren je stemming kan verbeteren en gevoelens van droefheid kan verminderen.

Stel haalbare doelen

 1. Breek Doelen op in Kleinere Stappen:
  • Je overweldigd voelen door je doelen kan bijdragen aan gevoelens van ontmoediging en demotivatie. Om je doelen beter beheersbaar te maken, breek je ze op in kleinere, meer haalbare stappen.
  • Maak een lijst van taken, hoe klein ook, die bijdragen aan jouw lange termijn doelen. Deze strategie kan ontmoedigende taken minder overweldigend maken en je motivatie een boost geven.
  • Vier je prestaties onderweg. Het erkennen van je vooruitgang, hoe klein ook, voedt je drive en houdt je in beweging.
 2. Stel een Zelfzorg (self-care) routine Op:
  • Geef prioriteit aan slaap. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, want het speelt een cruciale rol in je fysieke en mentale welzijn. Een uitgeruste geest is beter uitgerust om uitdagingen het hoofd te bieden.
  • Voed je lichaam met voedzame maaltijden die je lichaam en geest energie geven. Neem voedingsmiddelen op die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  • Doe aan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging geeft endorfine vrij, wat stemmingsverbeterende effecten heeft. Zelfs een korte wandeling of rekoefening kan al een verschil maken.

Tips voor doelen stellen

Het nieuwe jaar is inmiddels een paar maanden onderweg, waardoor je deze blog misschien wat laat vind. Maar naar mijn mening is het nooit te laat om doelen te stellen of om deze bij te stellen. Ikzelf heb altijd grote moeite gehad met het stellen van doelen. De basis kende ik wel, of nouja, hetgeen…

Doorgaan met lezen

Conclusie:

Blue Monday mag dan wel opdoemen aan de horizon, het hoeft geen schaduw te werpen over je dag. Met een beetje planning en voorbereiding kun je deze dag ombuigen tot een positieve ervaring.

De tips in deze blog geven je een aantal handvatten om je stemming te verbeteren en je welzijn te bevorderen. Door positiviteit te omarmen, dankbaarheid te koesteren, creativiteit te ontketenen, haalbare doelen te stellen en goed voor jezelf te zorgen, kun je Blue Monday overleven en zelfs omtoveren tot een dag om te vieren.

Hier zijn nog een paar extra tips die je kunnen helpen om Blue Monday door te komen:

 • Neem de dag rustig aan. Plan geen belangrijke taken of afspraken in en geef jezelf de ruimte om te ontspannen.
 • Zoek sociale steun als je dat nodig hebt. Speel een spelletje met vrienden, bel je familie of ga naar een evenement.
 • Doe iets leuks voor jezelf. Ga naar de sauna, lees een boek of kijk een film.

Onthoud dat je niet alleen bent. Veel mensen voelen zich op Blue Monday somber of down. Maar door je voor te bereiden en deze tips te volgen, kun je deze dag ombuigen tot een positieve ervaring.