Wat is een bullet journal

Deze vraag kan je op 2 verschillende manieren bekijken.

 1. Het materiaal
 2. Wat het voor jou kan zijn

Het materiaal:

Kort gezegd: een notitieboekje, maar niet elk notitieboekje is in principe een bullet journal. Dat heeft met de bedrukking van het papier te maken.
Een bullet journal heeft geen lijntjes papier, ook niet blanco of geruit, maar het heeft een punt-raster/dot-grid. Deze stippen staan doorgaans 5 mm uit elkaar, er zijn enkele bullet journals op de markt die een 3,5 grid hanteren.
De meeste bullet journals hebben nog enkele andere eigenschappen, zoals:

 • Leeslint
 • Genummerde pagina’s
 • Sluitelastiek
 • Een vakje achterin om losse dingetjes zoals stickers in op te bergen.

Dit betekend trouwens niet dat je verplicht bent om een notitieboek te gebruiken met een dot-grid. Als je het fijner vind om een boekje te gebruiken met geruite pagina’s kan dat natuurlijk ook.

Wat kan een bullet journal voor jou zijn?

Hier kan je ook weer alle kanten mee op.

Laten we beginnen met de bedenker van de bullet journal: Ryder Carroll. Hij deze methode voor zichzelf bedacht om overzicht te houden in zijn dagelijkse taken. Door een bullet journal te gebruiken als agenda, met verschillende icoontjes voor taken, notities en afspraken. Ook komt de rolling daily van zijn hand. Waarom zou je werken in vastgezetten ruimtes die je hebt getekend, als je gewoon de ruimte per dag kan pakken die je op dat moment nodig hebt?
Wil je meer weten over de bullet journal tot stand is gekomen raad ik echt aan om het boek: De Bullet Journal Methode te lezen.

De Bullet Journal Methode door Ryder Carroll


Inmiddels zijn anderen aan de hand van deze basis methode gaan kijken hoe ze de bullet journal het beste in hun leven kunnen toepassen. Hierdoor is onder andere creative journaling ontstaan.
Hierbij gaat het ook niet altijd meer volledig om het agenda aspect van de bullet journal, maar ook om de creatieve outlet die het voor je kan zijn.
Op het moment dat je op Instagram of Youtube zoekt naar bullet journal of bullet journal inspiratie kom je vooral deze categorie tegen. Van vrij simpel gedecoreerd tot de meest uitgebreide illustraties verwerkt in hun bullet journal.

Verder kom je ook steeds meer challenges/uitdagingen tegen die je kan doen in je bullet journal, dit varieert van handletter opdrachtjes of doodle/teken opdrachtjes die je dagelijks in je bullet journal kan doen, zoals Doodle a Day. Er zijn verschillende Nederlandse en internationale maandelijkse opdrachten/uitdagingen-lijsten om hieraan mee te kunnen doen.

Niet iedereen gebruikt een bullet journal als een agenda, maar het gebeurd ook steeds vaker dat ze het gebruiken als een dagboek of scrapbook. Waarin ze juist achteraf vertellen wat ze die dag hebben mee gemaakt, met leuke foto’s, illustraties, decoratief papier, stempels en stickers.

Kort gezegd kan een bullet journal alles zijn wat je op dat moment nodig hebt in je leven:

 • Agenda
 • Dagboek
 • Scrapboek
 • To-do lijst
 • Tekenboek
 • Een houvast om je habits/gewoontes bij te houden en gewoon echt te doen

Ben ik nog dingen vergeten op te noemen?
Laat het dan achter in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *