Tips voor doelen stellen

Het nieuwe jaar is inmiddels een paar maanden onderweg, waardoor je deze blog misschien wat laat vind. Maar naar mijn mening is het nooit te laat om doelen te stellen of om deze bij te stellen.

Ikzelf heb altijd grote moeite gehad met het stellen van doelen. De basis kende ik wel, of nouja, hetgeen waar een goed doel aan moet voldoen:

SMART

 • specifiek
 • meetbaar
 • acceptabel
 • realistisch
 • tijdsgebonden

Door je aan deze 5 basis principes te houden kan je beter zorgen dat je je doel ook echt haalt, want als het niet tijdsgebonden is, dan is er ook weinig druk om ermee aan de slag te gaan; het kan volgend jaar ook nog wel.
Maar 1 van de belangrijkste onderdelen hiervan is het meetbaar maken, want hoe weet je of je je doel hebt gehaald?

Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je meer geld wilt verdienen. Vrij simpel doel, maar je hebt er niet bij gezegd binnen welke termijn, of hoeveel meer. Veel bedrijven geven bijvoorbeeld wel een jaarlijkse loonsverhoging, om op die manier een beetje bij te blijven met de inflatie. Maar wil je alleen dat beetje extra, of wil je eigenlijk wat meer dan die 1-2%?

KISS

Dit is een van m’n favorieten, omdat we het onszelf graag moeilijk lijken te maken.

 • keep
 • it
 • simple
 • stupit

Maar hoe nu verder?

Hier liep ik dus vaak mee vast. Ik was opzoek naar een houvast voor het stellen van m’n doelen. Ik was wat inspiratieloos om het zo maar te noemen. Of beter gezegd, eigenlijk ben ik tevreden met waar ik nu sta. Wat super is natuurlijk, maar iets om naartoe te werken doet een mens ook veel goed.

Sinds een tijdje volg ik Cindy Guentert-Baldo op Youtube. Een echte planner enthousiast en bullet journaler, waarvoor ik haar in eerste instantie ben gaan volgen.
Ze verteld heerlijk waar het op staat en heeft iedereen op Youtube vanaf november (of misschien al eerder) mee genomen in haar zoektocht naar een nieuwe planner en goalsetting methode voor het nieuwe jaar.
Uiteindelijk heeft ze voor meerdere methodes gekozen om werk en privé gescheiden te houden, maar 1 van die methodes leek mij ook een fijne houvast voor het stellen van mijn doelen voor 2022.

MÄKSĒLIFE SYSTEM

MÄKSĒLIFE is een merk dat planners verkoopt met behalve maand en weekoverzichten ook een uitgebreide methode om je doelen voor het jaar vast te stellen.

Je zult vanaf nu diverse Engelse termen tegenkomen omdat deze methode in het Engels is en ik te lui ben om alles in het Nederlands te vertalen.
Onderaan de blog staat een download link voor de templates van deze methode.

Hoe werkt het?

De doelen worden opgedeeld in meerdere gebieden;

 • personal
 • fun & recreation
 • work & learning
 • family & relationships
 • health & wellness
 • spiritual & personal growth
 • financial
 • physical enviroment

Binnen deze 8 onderdelen in je leven worden vragen aan je gesteld die je een score moet geven (tussen de 0-10).
Dit is de Assessment Scroring. Wanneer je alle vragen hebt beantwoord over hoe je daar op het moment van invullen instaat bereken je er het gemiddelde van.
Het gemiddelde vul je in in je LIFE COMPASS (zie bovenstaande afbeelding). Nadat je dit hebt ingevuld ga je bij jezelf na welke score je deze onderdelen zou willen geven aan het eind van het jaar.

De volgende stap zijn je intentions.
Dit zijn een aantal open vragen die je moet invullen met waar je juist wel en niet op wil focussen, habits en een Word of the Year.

Nu is het tijd om je doelen op te schrijven.
Dit lukte me met deze methode dus wel, doordat ik eerst de assessment scoring had ingevuld. De punten waar je jezelf een dikke onvoldoende hebt gegeven zijn namelijk een hele goede plaats om te starten met het formuleren van je doelen, want die score moet natuurlijk omhoog!
Behalve dat je je doel opschrijft schrijf je ook op waardoor deze punten je leven gaan verbeteren.

Na deze jaardoelen te hebben opgeschreven ga ik nu elke maand aan het begin van de maand na hoe ik deze grote jaardoelen wat kleiner kan maken en wat ik deze maand ga uitvoeren.

Ook neem ik aan het einde van de maand tijd voor een zelfreflectie. Deze doe ik zonder een specifieke hou vast. Wel schrijf ik wat hoogtepunten op, dingen die minder goed zijn gegaan en dan ben je klaar om weer te kijken waar je de komende maand extra aandacht aan wilt besteden.
Ik schrijf er ook een kort maandverhaaltje bij, maar dat is vooral omdat ik graag schrijf.

Ik wil dit ook proberen?

Denk je nou net als ik: ‘Dit wil ik ook proberen, maar zo’n planner ga ik niet kopen.’
Geen probleem! Via de site van MÄKSĒLIFE kan je namelijk de pagina’s GRATIS downloaden.

*Dit is geen partnerschap of affiliate-link, ik deel dit puur omdat deze methode mij enorm heeft geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *