Journal lay-outs: Jaar spreads

Dit is de eerste blog uit de serie journal lay-outs. Een blogserie waarin ik verschillende lay-out mogelijkheden laat zien. De decoratie is hierin minimaal, maar als de basis staat kan je altijd nog naar wens decoratie toevoegen.

Ik heb deze bullet journal gemaakt met aantekeningen erbij, voor wanneer we met Bujo Boutique bij een beurs aanwezig zijn. Hierdoor zie je dus behalve de basis lay-out ook diverse aantekeningen bij de pagina’s staan, met bijvoorbeeld tips of hoe je de lay-out kunt gebruiken.

Index

Niet iedereen gebruikt een index/inhoudsopgave, maar deze kan wel heel praktisch zijn om bepaalde zaken snel terug te vinden. Er zitten vaak maar 1 tot 2 leeslinten in een journal en dat is niet altijd voldoende.

Tip: Schrijf bij de index eerst het onderwerp, daar achter de pagina nummers. Moet je later een extra pagina toevoegen heb je ruimte om het paginanummer erbij te noteren.

Year at a glance

Een Year at a glance ofwel een jaaroverzicht maak je vaak in het begin van je journal. In feite is het niets anders dan een mini kalender van elke maand van het jaar.

Hierin kan je bijvoorbeeld vakantie dagen of feestdagen aangeven met een leuk kleurtje.

Tip: De mini kalenders uitschrijven kost ‘veel’ tijd. In plaatst hiervan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van: clearstamps, stickers of een printable.

Future log

Een future log is voor mij en vele ander bullet journalers echt onmisbaar. Dit komt omdat je vaak per maand werkt. Hierdoor heb je dus een speciale ruimte nodig voor afspraken die in de toekomst nog gaan komen.

Voor een future log zijn er 2 verschillende basis lay-outs. De ene is de verticale lay-out, de andere is horizontaal.
De verticale indeling is handig als je in korte omschrijvingen de afspraken etc. kunt invullen. Onder elkaar kan je dan heel veel punten kwijt.
Ben je wat langer van stof? Dan is de horizontale indeling misschien iets voor jou.

Voor zowel de horizontale als de verticale optie heb ik een versie met- en zonder mini kalender gemaakt.

Tip: Als je in je future log gebruik maakt van de mini kalenders is een year at a glance niet persé noodzakelijk. Dit scheelt weer tijd in je journal proces.

Datebook

Een datebook is een variant op de future log waarbij je alle data al gelijk onder elkaar schrijft. (Tevens te gebruiken als verjaardagskalender)

Het nadeel van dit format is dat je plaats hebt voor 1 afspraak per dag. En dat is zoals we allemaal weten niet altijd haalbaar.

Verjaardagskalender

Stuur je nog graag een kaartje wanneer iemand jarig is? Of misschien gewoon een appje, maar dan op tijd?

Dan is de verjaardagskalender een goede toevoeging in je bullet journal. Behalve dit voorbeeld kan je ook een lay-out kiezen zoals in het datebook. Of misschien zijn horizontale blokken meer iets voor jou.

Wees niet bang om deze pagina extra vrolijk te decoreren.

Year in pixels

Een year in pixels is een tracker op jaarbasis. Hierin kunnen verschillende dingen worden bijgehouden.

  • Het weer/temperatuur
  • Menstruatie cyclus
  • Stemming/mood

Maak er een legenda bij met verschillende kleuren per onderdeel en je eindigt aan het eind van het jaar met een kleurrijk geheel.

Pentest

Een pentest pagina is een veelgebruikte tool om te kijken of je pennen niet doordrukken naar de andere kant van het papier. (Zeker handig als je net een voor jou nieuw merk gaat gebruiken)
Ook kan je de pentest pagina gebruiken om kleuren te kiezen, omdat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt en gelijk kan zien hoe de kleur uit komt op papier. Want helaas kan je er niet altijd vanuit gaan dat de kleur van de dop klopt.

Er zijn veel verschillende manieren om pentest pagina’s te maken. Bijvoorbeeld per merk of per kleur categorie. Misschien maak je een vakje per kleur, of juist een golvende lijn (leuk bij brushpennen) Doe hier vooral wat je zelf prettig/mooi vind.