Bullet Journal lay-outs: Jaar spreads

Ben jij op zoek naar inspiratie voor je bullet journal spreads? In deze blogpost laten we je zien hoe je jaar spreads kunt maken. We behandelen verschillende lay-outs, van index tot pentest, zodat je de perfecte spread voor jouw wensen kunt vinden. De decoratie is hierin minimaal, zodat als de basis staat je decoratie naar eigen smaak kan toevoegen.

Ik heb deze bullet journal gemaakt met aantekeningen erbij, voor wanneer we met Bujo Boutique bij een beurs aanwezig zijn. Hierdoor zie je dus behalve de basis lay-out ook diverse aantekeningen bij de pagina’s staan, met bijvoorbeeld tips of hoe je de lay-out kunt gebruiken.

Index pagina

Onze eerste bullet journal spread, de index. Niet iedereen gebruikt een index (inhoudsopgave), maar deze kan wel heel praktisch zijn om bepaalde zaken snel terug te vinden. Er zitten vaak maar 1 tot 2 leeslinten in een journal en dat is niet altijd voldoende, met de index voeg je ongelimiteerd veel leeslintjes toe aan je journal.

Tip: Schrijf bij de index eerst het onderwerp, daar achter de pagina nummers. Als je later een extra pagina wil toevoegen heb je de ruimte om het paginanummer er achter te noteren.

Bullet journal index page

Year at a glance spread

Een Year at a glance ofwel een jaaroverzicht maak je vaak in het begin van je journal. In feite is het niets anders dan een mini kalender van elke maand van het jaar.

Hierin kan je bijvoorbeeld vakantie dagen of feestdagen aangeven met een leuk kleurtje.

Tip: De mini kalenders uitschrijven kost ‘veel’ tijd. In plaatst hiervan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van: clearstamps, stickers of een printable.

Year at a glance bullet journal spread

Future log

Een future log is voor mij en vele andere journalers de belangrijkste bullet journal spread. Dit komt omdat je vaak per maand werkt. Hierdoor heb je dus een speciale ruimte nodig voor afspraken die in de toekomst nog gaan komen. (Voorbij de maand waar je nu in werkt.)

Voor een future log zijn er 2 verschillende basis lay-outs. De ene is de verticale lay-out, de andere is horizontaal.
De verticale indeling is handig als je in korte omschrijvingen de afspraken etc. kunt invullen. Onder elkaar kan je dan heel veel punten kwijt.
Ben je wat langer van stof? Dan is de horizontale indeling misschien iets voor jou.

Voor zowel de horizontale als de verticale optie heb ik een versie met- en zonder mini kalender gemaakt.

Tip: Als je in je future log gebruik maakt van de mini kalenders is een year at a glance niet persé noodzakelijk. Dit scheelt weer tijd in je journal proces.

Future log bullet journal spread
Future log bullet journal spread

Datebook

Een datebook is een variant op de future log waarbij je alle data al gelijk onder elkaar schrijft. (Tevens te gebruiken als verjaardagskalender)

Het nadeel van dit format is dat je plaats hebt voor 1 afspraak per dag. En dat is zoals we allemaal weten niet altijd haalbaar.

Verjaardagskalender

Stuur je nog graag een kaartje wanneer iemand jarig is? Of misschien gewoon een appje, maar dan op tijd?

Dan is de verjaardagskalender een goede toevoeging in je bullet journal. Behalve dit voorbeeld kan je ook een lay-out kiezen zoals in het datebook. Of misschien zijn horizontale blokken meer iets voor jou.

Wees niet bang om deze pagina extra vrolijk te decoreren.

Year in pixels (tracker)

Misschien we de meest kleurrijke bullet journal spread in het lijstje, een “year in pixels”. Dit is een tracker op jaarbasis. Hierin kunnen verschillende dingen worden bijgehouden.

  • Het weer/temperatuur
  • Menstruatie cyclus
  • Stemming/mood

Begin met het opzetten van een jaarkalender zoals in het plaatje hiernaast, voeg een legenda toe waar je opschrijft wat welke kleur betekend en dan is het een kwestie van elke dag een hokje een kleurtje geven. In het begin is het nog een beetje kaal maar je eindigt aan het jaar met een kleurrijk geheel.

Year in pixels bullet journal tracker spread

Pentest

Een pentest pagina is een veelgebruikte tool om te kijken of je pennen niet doordrukken naar de andere kant van het papier. (Zeker handig als je net een voor jou nieuw merk gaat gebruiken)
Ook kan je de pentest pagina gebruiken om kleuren te kiezen, omdat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt en gelijk kan zien hoe de kleur uitkomt op papier. Want helaas kan je er niet altijd vanuit gaan dat de kleur van de dop klopt.

Er zijn veel verschillende manieren om pentest pagina’s te maken. Bijvoorbeeld per merk of per kleur categorie. Misschien maak je een vakje per kleur, of juist een golvende lijn (leuk bij brushpennen) Doe hier vooral wat je zelf prettig/mooi vind.

Als je mooie dot grid pagina’s zoekt om op te oefenen, je pen tests op te doen of om iets op te maken om in je journal te plakken hebben we deze practice pads van Yop & Tom

Practice Pad | Yop & Tom

 9,95

Ideaal voor; to-do lijstjes, nieuwe lay-outs proberen, ‘mislukte’ pagina’s verstoppen en meer…

Op voorraad