Schrijf journal met Dominique van Slakjespost

Een nieuw gezicht? Dat klopt! Jullie kunnen mij kennen van het account Slakjespost en voor de mensen die mij nog niet kennen zal ik mij even in het kort voor stellen. Mijn naam is Dominique, 23 jaar en een creatieve duizendpoot. Ik hou me bezig met illustreren, het maken en versturen van creatieve post, handletteren, journalen, waterverven en nog veel meer. In dit blog artikel neem ik jullie mee in een van mijn favoriete bezigheden, namelijk mijn Schrijf Journal.

Waarom een schrijf journal?

Als we het hebben over een journal denk je al snel aan een bullet journal. Hierin maak je bijvoorbeeld planningen en trackers. Ik heb dit geprobeerd, maar dit werkte absoluut niet bij mij. Ik vind het heel lastig om elke dag iets te doen met mijn bullet journal en ik heb de afspraak met mezelf dat als ik ergens (op creatief gebied) geen zin in heb, ik het ook niet hoef te doen. Een creatief proces moet tenslotte natuurlijk gaan en vol positieve energie. Dit zorgde ervoor dat ik soms 10 dagen in mijn tracker miste en dat werkt natuurlijk niet. Toen ontstond er nog een ander probleem. Hebben we niet allemaal een zwak voor mooie bullet journals? Willen we niet allemaal 100 journals kopen in de hoop dat we iets verzinnen waar we ze voor kunnen gebruiken? Dit had ik ook, dus ging ik nadenken waar ik een journal voor kon gebruiken. Ik begon met een foto journal. Hier plakte ik dan foto’s in en schreef ik stukjes bij. Maar ik maak niet elke dag iets mee wat zo bijzonder is dat er foto’s van in gemaakt moeten worden. Zeker niet in deze corona tijd. En toen kwam ik op het idee om een schrijf journal bij te houden!

Maar wat is een schrijf journal?

Het is heel simpel. Het is een journal waarin je schrijft, logisch. Maar waar kan je dan over schrijven? Ik begrijp dat een schrijf journal zo breed kan zijn dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Ik begon met een stukje schrijven over mezelf. Ik beeld me altijd in dat mijn journal een persoon is. De schrijf journal die ik nu heb heet Luna en in het stukje over mezelf stel ik me eigenlijk voor aan Luna. Verder hou ik ook van zelf reflectie en vind ik het leuk om bepaalde gebeurtenissen uit te pluizen. Verder is mijn schrijf journal ook een dagboek. Kleine stukjes over mijn dag. Ik spreek ook duidelijk met mezelf af dat dit geen hele bladzijdes vol hoeven te zijn om de druk minder te maken voor mezelf. Een schrijf journal is dus eigelijk een journal waarin je al je gedachten kunt op schrijven. Zonder druk, zonder moeten, zonder eisen en alles in eigen tempo. Klinkt super rustgevend toch?

Waar kan ik over schrijven?

  1. Korte samenvattingen over je dag.
  2. Wat zijn mijn levens doelen?
  3. Waar ben ik tevreden over in mijn leven?
  4. Wat zijn mijn favoriete producten?
  5. Wie vind ik belangrijk in mijn leven?
  6. Beschrijf mooie en belangrijke gebeurtenissen (zoals het behalen van doelen of mooie momenten die je hebt mee gemaakt)
  7. Wat zijn mijn favoriete recepten?
  8. Welke landen wil ik bezoeken? Maak een spread voor een bepaald land, zoek informatie op over dit land en beschrijf waarom je dit land wilt bezoeken.
  9. Lijstjes! Niks is leuker dan lijstjes. Het leuke aan lijstjes is dat het over alles kan gaan. Boeken, films, quotes, restaurantjes, steden, dingen waar je blij van wordt, verlanglijstjes en noem het maar op.

Tips voor een schrijf journal


Tip 1: Koop een journal waar je gelukkig van word en welke meteen goed aanvoelt. Ik gebruik zelf een Compoco Journal die te koop is bij Bujoboutique. (Time to Wander)

Tip 2: Geef je journal een naam. Zo kun je naar iemand schrijven en dan kan het voelen alsof iemand echt luistert.

Tip 3: Begin met een introductie. Wie ben jij, wat zijn je interesses, wat zijn je dromen, enzovoort.

Tip 4: Houdt een kort dagboek bij. Dit hoeven maar een paar zinnen of woorden te zijn. Gewoon een korte samenvatting van je dag. Een keer geen zin? Dat is helemaal niet erg! Maak spreads waar je de datum later kan neerzetten.

Tip 5: Heb je teveel ideeen om over te schrijven, maar geen tijd om dit allemaal in een keer te doen of heb je er nu geen zin in? Schrijf ze dan achter in je journal. Blader daar later weer een keer naar toe en wie weet vind je een onderwerp waar je dan mee aan de slag wil.

Tip 6: Leg geen druk op jezelf. Schrijven in je schrijf journal hoeft niet elke dag. Het hoeft alleen wanneer jij er zin in hebt.

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook een schrijf journal te beginnen. Ik ben super benieuwd hoe die van jou eruit ziet dus tag mij en Bujo Boutique zodat we jouw creaties kunnen bewonderen! Heb jij nog leuke tips voor een schrijf journal? Plaats die dan vooral in de reactie. Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *