Oktober inspiratie + set-up nieuwe bujo

De herfst is begonnen en het echte bullet journal weer is gestart.
September was voor mij de laatste maand in mijn A4 Dingbats bullet journal. Ik zou hier geen volledige maand meer in kwijt kunnen, dus het was tijd om opzoek te gaan naar een nieuwe journal.

Ik wist al dat ik zou gaan voor een Paperblanks bujo en wel om 2 redenen:

  • Ik weet graag wat ik verkoop, dus wat is dan een betere manier dan zelf de producten die je verkoopt ook gebruiken?
  • Ze zijn prachtig! Al die details! Wauw!

Alleen het kiezen bleek wat moeilijker… Als je zoveel keuze hebt uit mooie bullet journals, welke kies je dan?
Ik had een selectie gemaakt van 3 journals die ik prachtig vond en m’n volgers op Instagram laten kiezen. De keuze was: Aurelia, Kikka en Joyous Springtime. Een dagje later waren de resultaten van de poll binnen, de winnaar was Kikka. Een prachtig bloemen patroon met gouden details, love it!

Toen was het tijd om bij mezelf na te gaan waarvoor ik mijn journal gebruik, welke spreads dat daarvoor een must-have zijn en te gaan schetsen hoe ik de indeling zou willen hebben.
De afgelopen tijd heb ik vaak gemerkt dat ik de pagina’s die ik maakte vooral voor anderen aan het maken was, of aan het kijken was hoe anderen het doen. Dit is niet de beste manier om een bullet journal bij te houden.
Daarom ben ik gestart met in mijn ‘oude’ bullet journal aantekeningen maken en mezelf vragen te stellen.

  • Waarvoor gebruik IK mijn bullet journal?
  • Wat voor lay-out vind IK het prettigste werken?
  • Welke pagina’s passen bij MIJN behoeften?

Ga zo maar door. Tegenwoordig zie je op alle social media kanalen zoveel spreads, dat je in 1 maand al je journal vol kan hebben met spread die anderen geweldig vinden, maar die je zelf niet gebruikt.
Ik ben klaar met de frustratie van lege trackers, lege set-up pagina’s. Dit lag niet aan mijn doorzettingsvermogen, want ik journal wel elke dag. Ik gebruik mijn bullet journal alleen anders. En zo is iedereen anders en iedereen vind een andere bullet journal set-up prettig.

Daarom ook even deze disclaimer: De inspiratieblogs die ik schrijf zijn voor inspiratie, haal er de dingen uit die jij leuk vind, laat weg wat niet bij je past, voeg toe wat je nodig hebt.

Set-up in mijn nieuwe bullet journal

De Paperblanks bullet journals hebben 3 voorgedrukte index-pagina’s en ik heb ervoor gekozen om die dit keer te gaan gebruiken. Dit is voor mij de eerste keer dat ik gebruik ga maken van een index, hopelijk gaat dit beter dan trackers bijhouden. Ik heb eerder een Dingbats Earth Great Barrier Reef gehad, die had ook een index, maar toen had ik ervoor gekozen om deze niet te gebruiken.

Na de index heb ik een ‘Year at a Glance’ gemaakt. Startend bij oktober eindigend bij juni. Officieel dus geen jaar, de levensduur van een bullet journal is voor mij gemiddeld een half jaar, dus ik heb besloten om op deze pagina 9 maanden te verwerken.

Vervolgens de Future log. Zoals ik hiervoor al aangaf gebruik ik een bullet journal gemiddeld een half jaar. Voor mijn future log heb ik er daarom voor gekozen om ruimte te maken voor afspraken vanaf november t/m april. Geen oktober, vrij snel nadat ik de set-up maak voor m’n nieuwe journal ga ik aan de slag met de eerste maandspread, oktober. Om dubbel werk te voorkomen is de futurelog dus vanaf november.
Ook heb ik ervoor gekozen om enkel de maanden aan te geven in de future log en geen mini kalenders. De mini kalenders staan op de vorige spread en ik had eerlijk gezegd gewoon geen zin om al die mini kalenders te gaan schrijven.
Aan de future log heb ik een uitklapbare grid-spacing sheet gemaakt. Dit heb ik ook nooit eerder gebruikt, maar had het al wel eerder gezien bij Amanda Rach Lee en Plant Based Bride. En ik moet toegeven, het lijkt me heel handig.

De spreads hierna zijn voor content maken voor Bujo Boutique. Een planning voor wat in de nieuwsbrieven komt en op de andere spread een braindump voor social media, blogs en de site.
Gevolgd door pagina’s gereserveerd voor contactgegevens en aantekeningen bij leveranciers etc.

Oktober set-up

Toen waren we aangekomen bij de echte oktober set-up. Hier zou ik de blog over schrijven, maar ik bleek wat meer te vertellen te hebben.

Ik heb voor het eerst sinds maanden een coverspread gemaakt om de maand te beginnen. De journal pagina’s die ik bij andere vaak zie met plaatjes en decoratie vind ik vaak super mooi, maar zelf doe ik het eigenlijk nooit. De maand-, week- en dagspreads die ik maak zijn de laatste maanden meer gefocust op functie dan op mooi zijn.
Toch wilde ik heel graag een soort scrapbook-achtige pagina maken. Daarom heb ik besloten om (elke maand) te starten met een coverspread in die stijl, met afbeeldingen die mij op dat moment aanspreken.

Voor deze maand heb ik gekozen voor het thema Herfst. Heel origineel…. not! Maar wel leuk. Knippen, plakken en knutselen vind ik heerlijk, maar ik moet toegeven dat ik het toch lastig vond om deze pagina te maken. Het overlappen van plaatjes en tekeningen komt bij mij niet als vanzelf. Toch ben ik tevreden met het resultaat.

De volgende spread is voor mijn Focuspunten/doelen, een master tasklist en de important dates. Wie al vaker spreads en blogs heeft gezien bij mij weet dat ik niet ben van een kalender lay-out voor mijn afspraken. Ik kan simpelweg niet prettig mijn afspraken schrijven in die kleine vakjes.
In plaats daarvan ben ik voor een soort gelijke lay-out gegaan die ik (inmiddels een jaar geleden) bij journal.with.peggy (instagram post 24-8-2019) heb gezien. Deze vorm van maandspread zorgt voor meer schrijfruimte in de breedte, wat ik een stuk fijner vind werken.

Hierna ben ik voor de weekspreads gegaan voor een dutchdoor, niet zozeer een functionele dutch-door maar voornamelijk zodat ik maar 1 keer decoratie hoef te maken.
Linksboven heb ik een oktober mini kalender gemaakt en de pagina titel: Oktober week logs.
Daaronder heb ik steeds links een weekoverzicht gemaakt voor afspraken en zaken die op een vaste dag af moeten zijn. De rechterpagina is voor de wekelijkse tasklist en een kleine ruimte voor notities.
Rechtsboven heb ik decoratie gemaakt in de vorm van een simpel aquarel werkje in kleuren die passen bij het thema.
Dit principe heb ik voor alle weken gemaakt t/m 1 november, want die valt op een zondag.

De ruimte na de weekspreads gebruik ik voor daily logs. Hier begin ik gewoon dagelijks te schrijven. Dit verschilt van uitgebreidere lijstjes om 1 grote taak op te splitsen tot veelal gewoon opschrijven wat er in m’n hoofd zit. Zowel de leuke dingen als de frustraties schrijf ik lekker van me af op die manier.
Hier gebruik ik geen vooropgezet dingetje voor. Per dag schrijf ik gewoon op welke dag het is en begin te schrijven. Hierdoor zit ik niet gebonden aan een beperkte ruimte en kan ik de ruimte pakken die ik op dat moment nodig heb.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een keer een wat uitgebreidere blog te lezen, die wat verder gaat dan alleen het vertellen van inspiratie, maar ook verteld waar ik de afgelopen tijd zoal ben tegenaan gelopen.
Mocht je nog vragen hebben, laat ze achter in de comments of stuur een berichtje via mail of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *