Een bullet journal kan een uitstekende manier zijn om je haakprojecten georganiseerd te houden. Of je nu zelf patronen schrijft of voor het bijhouden wat je aan het haken bent.
De reden dat ik in aanraking ben gekomen met bullet journalen is haken. Ik was op zoek naar een boekje om aantekeningen in te maken en patronen uit te schrijven. Mijn man kwam toen met het idee om zo’n boekje met stipjes te kopen. Sindsdien is er een wereld voor me open gegaan en kan ik ook in het dagelijks leven eigenlijk niet meer zonder bullet journal.
Index
Ik gebruik graag een bullet journal met pagina nummers als haakjournal. Dit zorgt ervoor dat je een handige index kan bijhouden en je project aantekeningen makkelijk kan terug vinden.
Projecten overzicht
Zit jij ook altijd vol inspiratie? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Zie het als een soort TBR (to be read; in de reading journal wereld) maar dan voor toekomstige haakprojecten.
Dit kan zo minimaal of uitgebreid als jezelf wilt. Hier zijn enkele voorbeelden:
- inspiratie foto’s / dreamboard
- Een lijst maak namen van haakpatronen en waar ze te koop/te downloaden zijn
- Een combinatie van beide, waar je bij elk patroon ook de foto toevoegt en waar je het patroon kan vinden.
Project planning
Dit gebeurde mij regelmatig: Even een project aan de kant gelegd, haaknaald keurig opgeborgen bij de andere haaknaalden, maar wanneer je verder wilt gaan met het project heb je geen idee meer welke naald erbij hoorde.
Hiervoor is de projectplanning pagina ideaal. Gebruik hiervoor 1 pagina of een spread (twee naast elkaar gelegen pagina’s) om een overzicht te maken voor je project. Denk hierbij aan:
- Titel
- Garen
- Merk
- Kleur
- Lotnummer (super handig als je geen kleur verschil wilt in je project)
- Haaknaald
- Start datum (en eind datum)
- Patroon (of waar je het patroon kunt vinden)
- Eventueel een foto, vanuit het patroon, of een zelf gemaakte wanneer je het project hebt afgemaakt.
Vertaal schema’s
Haak je behalve Nederlandstalige patronen ook Engelstalige (Amerikaans of UK). Dan is dit een must have.
De afbeelding die ik als decoratie heb gebruikt heb ik gedownload via:
People illustrations by Storyset
In het voorbeeld heb ik de meest gebruikte haaksteken en termen vermeld in het Nederlands, Engels en Amerikaans Engels, met ook de afkortingen erbij.
Mijn persoonlijke favoriet is de “triple treble crochet” gewoon omdat ik het leuk vind klinken.
Werk je liever met uitgetekende patronen i.p.v. geschreven patronen is het ook leuk om een overzicht te maken van alle symbolen die worden gebruikt en de bijbehorende steek erbij vermelden.
Behalve de haaksteken en termen is het ook handig om een pagina te maken voor de haaknaald-maten. Want hoewel wij met het metrische systeem werken, doen ze dat niet overal.
Bonus tip
Als je de leeslinten van je journal vaak gebruikt om je huidige project aan te geven is het handig om met bijvoorbeeld washitape de rand van de pagina te plakken, zodat je bijvoorbeeld de vertaal schema’s makkelijk terug kunt vinden.
Tot slot:
Ik hoop dat ik je heb kunnen voorzien van lekker veel inspiratie voor je eigen haak journal (of brei journal). Vergeet niet dat een bullet journal persoonlijk is, dus voel je vrij om deze tips aan te passen naar jouw behoeften en creatieve stijl.
Het doel is om een systeem te creëren dat je helpt bij het organiseren en genieten van je haak (of brei) projecten.
Mis je nog tips? Laat die dan achter op het contactformulier onderaan de pagina.